
Gençlik Çalışmalarında Okumayı Destekleme
Almanya’da okuma kültürünü yaygınlaştırma ve okumayı destekleme konusunda yaptığı projelerde önemli bir isim olan Stiftung Lesen (Okuma Vakfı) çalışmaları arasında okullar ve gençlik kurumları öncelikli olarak yer alıyor. Yaygın eğitim için önemli olan bu kurumlar gençlerin kişisel, sosyal veya profesyonel gelişimi için tartışılmaz olarak görülüyor.
Bu okul ve kurumlarda da çok çeşitli okuma tanıtımları yapılıyor. Dergi çıkarma, okuma köşeleri hazırlama, rahat okuma aktivitelerinin yanı sıra yemek yapma, araştırma, bilgisayar ve müzik yapma gibi gündelik etkinliklerden yaratıcı yazı atölyeleri veya şiir atışmaları gibi kanıtlanmış okuma ve edebiyat projelerine kadar birçok farklı etkinlikle okuma çocuk ve gençlerin hayatının bir parçası haline geliyor.
Örneğin okur olmayanların ilgilisini çekmek için medya okumaya giriş aşaması kabul edilen başlangıç seviyesinde daha fazla resim, daha az metin içeren dergiler çocuk ve gençlerin ilgisine sunuluyor. Bir başka örnekte sinemaya ilgi duyanlar için ‘okuma’ üzerine filmler veya kitaplardan sinemaya uyarlanan filmler öne çıkarılıyor.


En önemli örneklerden bir tanesi de çocukların dijital medyaya olan ilgisi üzerinden hayata geçiyor. Eğitim için sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini kullanmayı sağlayan Google Expedition uygulaması kullanılarak yapılan bu etkinlikle çocuklara ulaşılamayan noktalara erişim sağlayarak onlarda merak duygusu ve daha fazla bilgi edinmek için motivasyon yaratılıyor.

Ayrıca ilkokullarda hikâye ve okumaya eğlenceli yaklaşımlar sunan, sınıfta takım çalışmasını teşvik eden ve okuma yazma için motivasyon yaratan çeşitli yarışmalar düzenlemek de vakfın önerdiği okumaya yönlendiren ve sevdiren uygulamalar arasında yer alıyor.
Tüm bu etkinliklerde okuma, günlük yaşamla başa çıkmak için temel olan kişisel gelişim için temel bir yeterlilik olarak ele alınıyor. Okuma Vakfı, bu süreci çocukları okuma ötesinde bütünsel olarak destekleyen birçok fikir ve öğretim materyaliyle destekliyor. Vakıf ayrıca çocuk ve gençlerle çalışan herkesi okumaya dair bilgilerle desteklemek üzere uzman katkıları, eylem ipuçları, pratik örnekler ve uygun okuma ipuçları içeren konu dosyalarını dijital olarak paylaşıma sunuyor. Öğretmenlere verilen destek arasında çeşitli eğitim konularında çalışma sayfaları, didaktik/metodik rehberlik, ileri eğitimler ve çevrimiçi kurslar, her bir konuyla ilgili kitap ve medya önerileri yer alıyor. Paylaşıma sunulan materyallerin çeşitliliğine de önem veriliyor. Okuma tanıtım materyalleri arasında kitap, gazete ve dergilere ek olarak, filmler, uygulamalar ve sesli kitap gibi çeşitli medya araçları bulunuyor.

