Okunmuş Gazeteden Çocuk Kitabına
“1979 Dünya Çocuk Yılı’nda Ankaralılar, ülkemizde çocuk edebiyatı ve çocuk kitabı yayıncılığı açısından benzeri az görülür bir gelişmeye tanıklık etti. Ankara Belediyesi, çocuklara adanmış bu yılda onlara armağan olarak dağıtmak üzere on bir adet çocuk kitabının basımını yaptı. Bir Milyon Çocuk Kitabı adlı bu projenin sıradışı yönü ve onu Türkiye için bir ilk kılan şey ise kitapların basılacağı kâğıtların belediyenin düzenlediği Okunmuş Gazete Toplama Kampanyası yoluyla bizzat çocuklar tarafından sağlanmış olmasıydı. Okullarda toplanan bu gazeteler, SEKA fabrikasına hammadde olarak gönderilecek, karşılığında kitapların basılacağı kâğıt ruloları alınacaktı.”
“…Ülkemizde geri dönüşüm kavramı ve uygulamalarının ilk kez 1990’larda, sürdürülebilirlik tartışmalarının 2000’lerde ve nihayet döngüsel ekonomi gibi bir vizyonun yeni yeni hayatımıza girdiğini göz önüne alırsak, Bir Milyon Çocuk Kitabı projesinin önemi ve kendinden sonrası için taşıdığı değer apaçık ortaya çıkar. Böyle bir kampanyanın Dünya Çocuk Yılı’nda, çocukların katılımıyla yürütülmesi özellikle anlamlıdır…”
“…Bir Milyon Çocuk Kitabı serisini oluşturan on bir kitabın ülkemiz çocuk edebiyatına da dikkate değer bir katkı sağladığını vurgulamak gerekir. Kitapların biri dışında tamamı tematik bakış açısıyla yapılmış seçkiler niteliğindedir. Tek tek incelendiğinde her bir kitaba ait seçkinin ciddi bir editoryal çalışma sonucu bir araya getirilmiş olduğunu görebiliyoruz….”
Aren Kurtöz, dönemin belediye, Miili Eğitim Bakanlığı ve diğer kurumları iş birliğiyle düzenlenen “Bir Milyon Çocuk Kitabı” isimli projeyi tüm detaylarıyla okuyucularla paylaşıyor. Günümüzde yapılabilecek benzer girişimlere de örnek niteliği taşıyan proje sonucunda ortaya çıkan kitapların da dönemin tanıklarından Aren Kurtöz tarafından incelendiği bu makaleyi okumanızı öneriyoruz. Sadece kitapların çizimleri bile içinizi ısıtmaya yetecek.
Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.
İllüstrasyon: Selçuk Demirel