Sesli Okuma Günü

Almanya 2004’ten bu yana her yıl kasım ayının üçüncü cuma gününü Ulusal Sesli Okuma Günü olarak kutluyor. Ülke çapında düzenlenen Sesli Okuma Günü, Almanya’nın en büyük okuma festivali. Okuma Vakfı, Alman Demiryolları Vakfı ve DIE ZEIT gazetesi ortaklığıyla başlayan girişim, kamu için okumanın önemine dair hatırlatıcı bir unsur olarak etki yaratıyor. Tüm ülkede çocuklar, yetişkinler ve özellikle sesli okumayı sevenler tarafından heyecanla karşılanan Sesli Okuma Günü’nü kutlamak çok basit. Sesli okumaktan hoşlanıyorsanız, bir hikâye seçip birkaç kişiye yüksek sesle okumanız yeterli.

Her geçen yıl daha fazla kişinin katıldığı Sesli Okuma Günü’nde nasıl okuyacağınız ise tamamen sizin yaratıcılığınızla sınırlı. Genellikle okullarda, kütüphanelerde, kitapçılarda gerçekleştirilen bu etkinlik için kendisine daha farklı yerler seçenler de var. Hapishane, hayvanat bahçesi, müze, çeşitli kamu alanlarını da başkalarına okumak için kullanan kişiler, en çok dikkat çekenler arasında yer alıyor. Sesli Okuma Günü öyle bir heyecanla bekleniyor ki halk, günler öncesinden sosyal medyada okuma günüyle ilgili paylaşımlarda bulunup hem Sesli Okuma Günü için kendi planlarını anlatarak bu konudaki duyarlılıklarını ortaya koyuyor hem de toplumun bu günle ilgili farkındalığını güçlendiriyorlar.

Sesli Okuma Günü 16 yıl önce düzenlenmeye başladığında, sadece 1.900 katılımcı varken şimdi hem okuyan hem de dinleyen sayısı 680.000’in üzerine çıkmış durumda. Her yıl yeni bir başlık altında gerçekleştirilen Sesli Okuma Günü’nün bu yılki sloganı “Spor ve Egzersiz”. Sesli Okuma Günü için hazırlanan internet sitesinde yapılan çağrılarda spor ve kitabın sanıldığından daha yakın kavramlar olduğu vurgulanıyor ve katılımcılara bir stadyumda futbol hikâyesi okumak gibi önerilerde bulunuluyor. Sitede yılın temasıyla ilgili fikir ve püf noktalarını da bulmak mümkün. Tabii ki, kendisinin nerede, nasıl okuyacağı herkesin kendi tercih ve yaratıcılığında kalmaya devam ediyor. Katılımcıların sosyal medya paylaşımlarını da yayımlayan siteyi inceleyerek siz de kendi çevrenizde bir sesli okuma günü seferberliği başlatabilirsiniz.

Çünkü çocuklara düzenli olarak sesli okumak:

Okumayı öğrenmeyi kolaylaştırır;

Okulda daha başarılı olmayı sağlar;

Daha sportif olmaya destek olur;

Daha hassas olmayı ve empati kurmayı sağlar;

Hayal gücünü kuvvetlendirir.

Sesli Okuma Günü için hazırlanan özel siteye buradan ulaşabilirsiniz. Herkese iyi okumalar!