BM Kalkınma Programı Kapsamında Nitelikli Eğitim ve İlköğretimde Eşitlik Amaçlanıyor!
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında belirtilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, “yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için” gerçekleştirilen eylem çağrılarını kapsıyor. Dünya çapında; cinsiyet eşitliğinden sudaki yaşama, karasal yaşamdan sanayi, yenilikçilik ve altyapıya kadar birçok ihtiyacın altının çizildiği projenin bir maddesi de “nitelikli eğitim”.
Herkes için ilköğretim imkânı sağlamayı amaçlayan bu madde kapsamında 2000 yılından itibaren büyük ilerleme kaydedildi. Gelişmekte olan ülkelerde ilköğretim çağındaki çocukların okula gitme oranı yüzde 91’e kadar yükseldi; bu orana bakıldığında dünya genelinde okula gitmeyen çocuk oranının yarı yarıya azalmış olduğu sonucu çıkıyor.
Ancak proje kapsamında ulaşılan veriler, ilkokul çağındaki 57 milyon öğrencinin hâlen öğrenim görmediğini; bu durumun özellikle Sahraaltı Afrika gibi ağır yoksulluk çeken bölgelerde veya silahlı çalışmaların yaygın olduğu Batı ve Kuzey Afrika’da geçerli olduğunu gösteriyor. Özellikle Sahraaltı Afrika, 1990 yılında %52’lik düzeyden %78 düzeyine ulaşarak büyük ilerleme kaydetmiş bir bölge olmakla birlikte, okula gitme oranının hâlâ vahametini koruduğu bir coğrafya olarak öne çıkıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında bu eşitsizliklerin giderilmesi, kır ve kent arasındaki ayrımın son bulması için çalışılıyor.
“Herkes için kapsayıcı ve nitelikli eğitimin başarılması, eğitimin sürdürülebilir kalkınma için en güçlü ve denenmiş araçlardan biri olduğuna dair inancı yeniden vurguluyor.”
Mevcut durumu yakın takibe alan BM yetkilileri, 2030 yılı itibariyle tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz ilköğretim ve ortaöğretimi tamamlamasını sağlamayı hedefliyor. Programın ayrıca, “uygun maliyetli mesleki eğitime eşit erişim sağlamak, toplumsal cinsiyet ve varlık eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve nitelikli yükseköğretime herkesin erişmesini sağlamak” gibi amaçları olduğu da belirtiliyor.
Nitelikli eğitimin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamına girmesini de nitelikli eğitim almış işçilere olan yoğun taleple açıklayan Birleşmiş Milletler, bu alandaki gelişimin “sağlık ve kaliteli yaşam” gibi hedefleri de -insanların daha faydalı ve besleyici gıdalar tüketmek konusundaki bilincini artırarak- beslediğinin altını çiziyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında bir de SDG Book Club (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Kitap Kulübü) oluşturulmuş durumda. Bu kulüp kapsamında Birleşmiş Milletler’in altı resmi dilinde (Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca) çeşitli içerikler ve okumalar paylaşılıyor. Bu içerikler 6-12 yaş arası çocukların Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında okuma yapmasını ve bu konuda bilgilendirilmesini hedefliyor. Program kapsamındaki kitaplar; Birleşmiş Milletler, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Uluslararası Kütüphaneciler Federasyonu (IFLA), Avrupa ve Uluslararası Kitapçılar Federasyonu (EIBA), Uluslararası Yazarlar Forumu (IAF) ve Uluslararası Genç İnsanlar için Kitaplar Heyeti’nden (IBBY) katılımcılar eşliğinde seçiliyor. 17 ay boyunca yayınlanan kitap listeleri, 17 ayda 17 kalkınma amacıyla ilgili bilgi vermeyi amaçlıyor. Ayrıca dünyanın dört bir yanından insanlar, kendi okuma gruplarını oluşturmak ve “#SDGBookClub” etiketiyle paylaşmak üzere teşvik ediliyor.
Okumanın önemine dikkat çekmek üzere hem BM Müsteşar Yardımcısı Amina Mohammed’in hem de BM Barış Elçisi Malala Yousafzai’nin konuşmalarını paylaşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, okuma sevgisi ve bilgi paylaşımı gibi hedef kazanımların altını çiziyor.
Projeye buradan ulaşabilirsiniz.