OKUYAY Konuşmaları – 7: Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı

İçinde bulunduğumuz günlerde pek çok alışkanlığımız değişti. Peki kitap okuma alışkanlığımıza ne oldu? Sosyal medya kitaplarla ilişkimizi nasıl etkiliyor? Bu süreçte dünyada ve ülkemizde sosyal medyada okumaya dair neler yapıldı? Sosyal medyadan kitap tavsiye etmek, kitap okumak ve kampanya yapmak okuma kültürüne katkı sağlıyor mu?
 
Tüm bu sorulara yanıt aramak ve neler yapabileceğimiz düşünmek için moderatörlüğünü Sevengül Sönmez’in yapacağı ve Zoom üzerinden düzenlenecek toplantımızda buluşup konuşalım.
 
Konuyla ilgilenen herkesi OKUYAY Konuşmaları-7’ye bekliyoruz.

15 Mayıs 2020 Cuma
16.00-18.00
Yer: Zoom
https://us02web.zoom.us/j/88543582850
             Toplantı Kodu: 885 4358 2850
 
Not: Kontenjanımız 100 kişi ile sınırlıdır.
 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TOPLANTI PROGRAMI

16.00-16.15 Ebru Şenol, Türkiye Yayıncılar Birliği-OKUYAY Platformu
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Genel Koordinatörü Ebru Şenol, pandemi sürecinde Derneğin yürüttüğü çalışmalar, OKUYAY Platformu’nun okuma kültürünü yaygınlaştırmak için yaptıkları ve #evdeyimokuyorum kampanyası hakkında bilgi verecek.

16.15-16.45 Arslan Başay, Melis Başay
Sosyal Medya ve Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma
Arslan Başay ve Melis Başay #evdeyimokuyorum kampanyasının hazırlanma süreci ışığında sosyal medyada okuma kültürünü yaygınlaştırıcı bir kampanyanın nasıl hazırlanacağını anlatarak bu alanda çalışan STK ve aktivistlere, gönüllülere yol gösterecek.

16.45-17.00 Zeynep Atiker, TYB, Ar-ge Uzmanı
Dünyadan Okumayı Teşvik Eden Online Etkinlikler ve Sosyal Medya Kampanyaları
Pandemi sürecinin başından bu yana dünyada yayıncılık sektörüyle ilgili bültenler hazırlayarak sektörün sorunlarını, geliştirilen çözüm önerilerini ve etkinlikleri paylaşan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Ar-Ge Uzmanı Zeynep Atiker, önemli ve ilginç bulduğu örnekleri, online olarak gerçekleştirilen edebiyat festivalleri ve kitap etkinliklerini aktaracak.

17.00-17.20 Bir Dolap Kitap- Yıldıray Karakiye ve M.Banu Aksoy 
Sosyal Medyada Kitap Okumak Nasıl Bir Etki Yaratıyor?

Pandeminin başladığı günlerden beri de her gün saat 15:00 ve 20:00’de Instagram hesaplarından izinlerini aldıkları kitapları dayanışma amacıyla canlı olarak okuyan Bir Dolap Kitap’tan Yıldıray Karakiya ve M. Banu Aksoy gerçekleştirdikleri bu etkinliğin ışığında sosyal medyada kitap okumanın etkisi hakkındaki fikirlerini ve bu süreçteki tecrübelerini paylaşacak.

17.20-17.40 Aydın Erdem, KONDA Araştırma
2019 Türkiye Okuma Kültürü Araştırması’na Göre Sosyal Medyanın Okumaya Etkisi

OKUYAY Platformu’nun Eylül 2019’da yaptırdığı Türkiye Okuma Kültürü Araştırması’nın içeriğinin oluşturulmasında önemli katkıları olan Aydın Erdem sosyal medyanın okuma kültürüne katkısını, yaptıkları farklı araştırma verileriyle birleştirerek yorumlayacak.

17.40- 18:00 Soru- Cevap