Okuryazarlıkta Fırsat Eşitsizliklerini Kaldıracak Dijital Adımlar!

Okuryazarlık konulu araştırmalar, erken öğrenme çağındaki çocuklarda kelime bilgisinin önemini vurguluyor. Araştırmalara göre, üç yaşındaki bir çocuğun sözcük hazinesi, aynı çocuğun dokuz yaşında gireceği; kelime bilgisi, okuma-anlama, dinleme ve cümle bilgisi testlerindeki notlarla doğru orantılı. Fakat, aynı çalışmalarda, refah düzeyinin düşük olduğu ve yüksek olduğu ailelerdeki çocuklar arasında büyük bir fark olduğu da belirtildi. Sonuçlara göre; refah düzeyinin düşük olduğu ailelerin çocukları saatte ortalama 616 kelime duyarken, anne-babaların yüksek öğrenim gördüğü yüksek gelirli ailelerde bu rakam 2153’ü buluyor. Bunun dokuz yaşındaki okul performansına yansıması da elbette çok büyük oluyor. Araştırmacılar -bu bulguların ışığında- bir çocuğun dilsel gelişimindeki en önemli faktörün daha fazla kelime duymak olduğu sonucuna varıyor. 

Ilene Rosenthal adlı bir araştırmacı, çocukların daha fazla kelime duyabilmesi için mobil teknoloji kullanımının önemine dikkat çekti. Kendisinin yürüttüğü çalışmalara göre, bir çocuğun internet üzerinde daha fazla kelimeyle karşılaşması, aile bazlı dilsel problemlerin önüne geçmek açısından önemli bir adım. Rosenthal, çocukların hem masaüstü hem de mobil cihazlar yardımıyla erişilebildiği, kitaplar ve oyunlar içeren bir kampanya geliştirdi: Footsteps2Brilliance. Bu kampanyadaki oyunların ve interaktif kitapların kelime yelpazesi, çocukların farklı kelimeler duyduğundan emin olunmasını sağlıyor.  

Footsteps2Brilliance, Academic Language Program for Students (Öğrenciler için Akademik Dil Programı) adlı bir kütüphaneden bahsederek başarmak istedikleri dilsel beceri gelişimini örnekliyor. Program, genç okurların nitelikli birer okuryazar olmaları için belirlenen bin kelime üzerine kurulu. Kütüphane tarafından sunulan hikâyeler, öğretmenler ve çocuk kitabı yazarları tarafından yazılıyor ve bilişsel araştırmacılar tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca her bir sayfayı hem İngilizce hem de İspanyolca olarak okumak mümkün. 

İçeriklere bireysel üyelik alınarak ulaşılabilirken, dağıtım yapılan okullardaki öğretmenler, veliler ve öğrenciler de sisteme erişebiliyor. İlk olarak Kaliforniya’da denenen projede, önceleri hiçbir zaman İngilizce konuşmadığı fark edilen çocukların Öğrenciler için Akademik Dil Programı kullanması sağlandı. Öğrencilerin yüz seksen bin kelimeye veya altı yüzü aşkın kitaba ulaşabildiği dört haftalık programın ardından okuma-anlama becerilerinde yüzde 17’lik bir artış gözlemlendi.  

Proje şimdilerde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki otuz yedi bin öğrenci tarafından kullanılıyor. Kullanan öğrencilerin okuma-anlama, kelime bilgisi ve eleştirel düşünme becerilerinde büyük bir gelişim gözleniyor.  

Proje yetkilileri, çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri’nin tümüne yayarak üçüncü sınıf çağındaki çocukların tamamında ilerleme görmeyi umuyor. Proje kapsamını genişletmek adına böyle bir adım atan Footsteps2Brilliance’ın, veliler tarafından satın alınmak üzere ödüllü içeriklerini yayımladığı kâr amaçlı bir versiyonu da mevcut: Early Learning University adlı site üzerinden çocuklar için çeşitli uygulamalar satın alınabiliyor.

Projeye buradan ulaşabilirsiniz.

Kitap Okuyan Aileler,...