Metro Bileti Yerine Kitap

Okuma alışkanlığını artırma ve yaygınlaştırma faaliyetleri gösteren Pró-Livro Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmada, Brezilyalıların yılda ortalama iki kitap okuduğu belirlendi. Bu sayıyı artırmayı hedefleyen cep kitabı üreticisi L & PM Yayınları, PR şirketi Africa Agency’yle ortaklaşa çalıştığı bir proje kapsamında bir “bilet-kitap” konsepti yarattı. Kitapların kapağına yerleştirilen RFID kart yolcuların hem trene binmelerini sağlayacak bir bilete hem de yol boyunca eğlenecekleri bir kitaba sahip olmalarını sağlıyor. L & PM Yayınları, Dünya Kitap Günü’nde yürürlüğe giren bu heyecan verici proje kapsamında tamı tamına 10 bin ücretsiz kitap dağıttı. Üstelik, her biri 10 biletlik olan bu kitaplara -başka birine ödünç verildiği takdirde- yeniden yükleme yapmak da mümkün. 

Sao Paulo’da oldukça başarılı olan ve Brezilya’nın farklı bölgelerine de yayılan bu proje çerçevesinde basılan kitaplar tamı tamına 10 tane klasikten oluşuyor. Dikkat çeken bir diğer özellikleri ise, metro temalı kapak tasarımları. Projenin hem okuma alışkanlığını yaygınlaştırma hem de klasikleri yaşatma açısından çok büyük önem arz ettiği sugötürmez bir gerçek; ama bu kapak tasarımlarının da “bilet-kitap” konseptini sağlamlaştıran önemli yadigârlar olarak önem kazanacağı kesinlikle söylenebilir. Promosyon ve outdoor alanlarında Cannes Lion Festivali’nde gümüş madalya alan proje, tasarım alanında da bronz madalyayla ödüllendirilerek bu konudaki iddiasını sağlamlaştırmış durumda. 

Kitapların öne çıkan bir diğer özelliği ise daha “okunabilir” bir biçimde yayımlanmaları. Hamlet’i 4 seferde, Sherlock Holmes’u ise 8 seferde okunacak şekilde basıma sunan L & PM’nin bu projeyi tamamen metro yolcularının rahatını düşünerek ortaya çıkardığı söylenebilir. Örneğin turnikeden geçmelerini sağlayan ve kitaba monte edilen kart da hiçbir şekilde dışarıdan hissedilmiyor.