Kitap Okuyan Aileler, Kitap Okuyan Çocuklar!
Kitap Okuyan Çocuklar, yani KOÇ; Türkiye’nin dört bir yanındaki gönüllü ailelerin çocuklarıyla bir araya gelerek kitap okuduğu bir proje olarak öne çıkıyor. İlk olarak 2013 yılında Kadıköy Özgürlük Parkı’nda toplanarak çocuklarına kitap okuyan aileler, projeyi tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletmeyi ve Türkiye’de çocuk kütüphanesi kültürü oluşturmayı amaçlıyor.
Projelerini “Kars Atatürk Çocuk Kütüphanesi”, “Diyarbakır”, “Kadıköy” ve “Kitap Çemberi” olmak üzere dört ana başlıkta toplayan KOÇ; Avrupa’da “aile merkezi”, “toplum merkezi” veya “oyun merkezi” isimleriyle anılan çocuk kütüphanelerini Türkiye geneline yaymanın peşinde. Bu merkezlerle birlikte, “çocukların okul öncesi ve okul dönemi gelişimlerine destek olacak, motor yeteneklerinin gelişmesine destek sağlayacak, erken yaşta birlikte kitap okuyabilmelerini sağlayacak, interaktif olarak iletişime geçebilmelerine yardımcı olacak, hayal kurabilmeleri için yol gösterecek ve onlara, okudukları karakterleri drama ve kukla yoluyla canlandırabilmeyi öğretecek” alanlar oluşturmak istiyorlar. Tüm bu kazanımlarla, çocukların “apartman dairesine sıkışan bir çocukluktan ziyade, interaktif ve sosyal bir çocukluk dönemi” geçirmelerini sağlamak istiyorlar.
Proje Genel Koordinatörü Esra R. Akçay Duff, 2013 senesinde verdiği bir röportajda, projenin çıkışını “’Emziren Anneler’ adlı bir anne grubunda -diğer annelerle- ‘Türkiye’de neden çocukların kitap okuyabileceği mekanlar yok? Bu konuda bir şeyler yapmalıyız.’ diye konuşurken ‘Elele verirsek yapabiliriz.’ dedim. Birçok kişi ‘Türkiye’de imkânsız.’ dedi; ama ben istenildiği sürece her işin gerçekleşeceğine inanan bir optimistim.” ifadeleriyle detaylandırmıştı.
İnternet siteleri üzerinde de “Biliyoruz ki, hiçbir değişim kolay ve sancısız olmaz… Ama her gün gelişen, ilerleyen, bölgesinde ve dünyada aktif rol oynayan ülkemizde çocuk kütüphaneleri gibi bir ihtiyacın karşılanması ne çok pahalı bir yatırım ne de başarılması imkânsız bir kavram.” diyerek bu iyimser yaklaşımlarının altını çizen aileler, pes etmeden çalışarak büyük kazanımlar elde etmiş durumdalar.
Bu kazanımların devamlılığı için öncelikle farkındalık yaratmayı ve daha sonra siyasal ve ekonomik destek görmeyi bekliyorlar. Örneğin yerel belediyelerden; kültür merkezlerindeki rutubetsiz, bebek arabasıyla girilebilecek, ısınma sorunu olmayan bir odanın çocuk merkezi olarak ayrılmasını talep ediyorlar ve bu sayede çocuklara küçük yaşlardan itibaren kütüphane alışkanlığı kazandırmak istiyorlar.
Ayrıca internet sayfaları üzerinden herkesi sürece katkı sağlayabilecekleri yöntem ve ipuçlarıyla buluşturuyorlar.
Projeye buradan ulaşabilirsiniz.