Lesestart 1-2-3 (Okumaya Başlangıç 1-2-3)

Lesestart-3, bir, iki ve üç yaş arası çocukları olan aileler için ülke çapında yürütülen bir okuma tanıtım programı. Daha fazla eğitim adaleti için hazırlanan program Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse ediliyor ve Stiftung Lesen (Okuma Vakfı) tarafından yürütülüyor. Kasım 2019’da başlayan programda ebeveynlere arka arkaya üç yıl boyunca, çocukları için üç ücretsiz okuma başlangıç seti veriliyor. Her üç set de yaşa uygun bir resimli kitap, ebeveynler için okuma ipuçları ve küçük bir bez çanta içeriyor. 

Alman Lesestart konsepti, başarılı İngiliz “Bookstart”(1992’den beri) projesini alıyor. Lesestart lansmanı Almanya’da 2006 yılında pilot proje olarak Saksonya Eyaleti’nde yapılıyor. 2007 yılında Hamburg, “Buchstart – Kinder lieben Büer” projesini başlatan ikinci eyalet oldu. 2008- 2010 yılları arasında Basım / kâğıt endüstrisi, yayıncılar ve hayır kurumlarıyla iş birliği yapılarak il ulusal “Lesestart” girişimi gerçekleştirildi. Bu süreçte 800.000 set dağıtıldı. Daha sonra ülke genelinde çok sayıda yerel girişim ”Lesestart” çatısı altında kendi projelerini başlattı. 2011 yılında, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ve Okuma Vakfı, çocukları okuma konusuyla mümkün olduğunca erken temasa getirmek ve dilsel gelişimlerini ve eğitimlerini geliştirmek için ilk ülke çapında Okumaya Başlangıç- Üç Kilometre Taşı programını başlattı. 

Lesestart 1-2-3 programı 1-3 yaş arası küçük çocukların dil ve okuma becerilerini geliştiriyor. Hedef kitlesi eğitim konusunda daha geride kalmış ortamlarda yaşayan ve sesli okuma deneyimi olmayan çocuklar ve ebeveynleri olan program ebeveynleri çocuklarına sesli okumaya, birlikte resim kitaplarına bakmaya ve onlar hakkında konuşmaya teşvik ediyor. 

Göçmen Çocuklar için Lesestart 

Lesestart programı göçmen çocuklara yönelik özel çalışmaları da içeriyor. Amaç göçmen çocuklara ve ailelerine sesli okuma kavramını tanıtmak. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar arasında Almancaya eğlenceli bir giriş yapmak için resimli sözlükler, az metni olan resimli kitaplar, tekerlemeler, çok dilli kitaplar, etkileşimi destekleyen kitaplar, çizgi romanlar, mangalar ve oyun gibi çeşitli materyaller sunmak yer alıyor. 

Bu çalışmalar mülteci varış merkezlerinden başlıyor. Varış merkezlerinde başlangıç olarak çocukların okuma becerilerinin geliştirilmesine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Ardından, ‘hikâye saatleri’ uygulaması için sesli okuma girişimleriyle bağlantı kurulması sağlanıyor. Böylece aileler mülteci yardımında aktif olan uzman ve paydaşlarla düzenli alışveriş halinde kalıyor. 

Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Babanla Birlikte Oku
Okuma Büyücüsü