Türkiye’de Bebek Kütüphanesi Sayısı Artıyor

Çocuğunuzun kütüphaneye gitmekten keyif alması için okumayı öğrenmiş olmasına gerek yok. 10 yılı aşkın bir süredir Avrupa’da sayısı hızla artan ve artık sosyal kültürün bir parçası haline gelmeye başlayan bebek kütüphaneleri ülkemizde ilk kez 2018 yılında açılmıştı. Bebek kütüphaneleri artık, geleceğin yetişkinlerine kitapları sevdirmek, aynı zamanda okuma ve araştırma alışkanlığı kazandırmak için oldukça önemli bir ilk adım olarak kabul ediliyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı 0-3 yaş arası bebeklerin görsel okuma dönemlerinde faydalanacakları oyuncak ve dokunmatik kitap gibi materyallerle donatılmış bebek kütüphanelerinin sayısını artırmaya devam ediyor. Karabük İl Halk Kütüphanesi ve Tekirdağ Şarköy İlçe Halk Kütüphanesi bünyesinde hizmet veren bebek bölümlerinin ardından Türkiye’nin ilk müstakil bebek kütüphanesi de Ekim ayında Tokat’ta kuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, açılışın ardından Türkiye’de bebek kütüphanelerinin standatlarını belirlemek, sayısını artırmak, eğitim modelleri, kurumlararası iş birliği, materyal seçimiyle aile destek programları ve düzenlenecek etkinlikleri ele almak üzere bir de çalıştay düzenledi. 

Küçük bireylerin bilgi ve becerilerini artırmak üzere bilişsel, sosyal, duygusal, motor gelişim alanları ve duyularının harekete geçirilmesi dikkate alınarak hazırlanmış çeşitli materyallerle donatılan bebek kütüphaneleri, okumaya özendirmenin yanısıra bilgiye ulaşma hakkı konusunda da erken yaşta farkındalık yaratmayı sağlıyor. Çocuk gelişimini destekleyici etkinliklerin de düzenlendiği bu kütüphanelerde kaynakların çeşitliliği, bebeklerin keşfetme heyecanı ve bireysel olarak yeni bir şey öğrenme zevkini deneyimlerken hayal güçlerini ve kendilerine olan güvenlerini de artırmayı destekliyor. Tokat ve Tekirdağ’da açılan Türkiye’nin ilk bebek kütüphanelerinin kısa bir süre sonra açılacak daha nicelerinin habercisi olduğunu umuyoruz. 

Karabük: Türkiye’nin ilk bebek kütüphanesi. Karabük Üniversite ile Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi ortaklığında açılan kütüphanede ailelere haftada bir kez etkileşimli kitap okuma, bebek yogası, oyun, müzik, uyku eğitimleri gibi bir çok alanda eğitim veriliyor. Bebekler anneleri ile birlikte çeşitli oyun ve etkinliklere katılıyor. Bu etkinliklerle bebeklere kitap okuma alışkanlığını erken dönemde kazandırılmaya çalışılıyor. 

Şarköy: Müzik dinletisinin yanı sıra etkileşimli kitap okuma, çocukların bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimini sağlayacak etkinlikler yapılıyor. Yabancı dil ve öz bakım eğitimleri veriliyor, beceri atölyelerinde yetenekleri keşfediliyor. 

Tokat: Karşıyaka Mahallesi’nde müstakil binada oluşturulan kütüphaneden 0-3 yaş grubundaki çocuklar yararlanıyor. Çocuklarını kütüphaneye getiren ebeveynler, onların görsel okuma dönemlerinde faydalanacakları oyuncak ve dokunmatik kitaplara kütüphaneden ulaşabiliyor. Ebeveynler bebeklerine kitap okurken, kütüphane görevlileri de çocuklara masal anlatıyor. Kütüphanede, 0-3 yaş grubu çocukların fiziksel, bilişsel ve kavramsal gelişmelerine katkı sağlayacak etkinlikler de yapılıyor. 

Birlikte Daha İyiye...