Book Aid
Yasal statüsü “Charity Organization” (Yardım Derneği) olan Book Aid kitap bağışı ve kütüphane geliştirme konusunda uluslararası çalışan öncü bir yardım derneği. Derneğin ana inancı “Kitap hayatı değiştirir”.
Book Aid’in kitaba ulaşımı kolaylaştırmaya çalıştığı yerlerin başında okullar, halk kütüphaneleri, eğitim konusunda çalışan diğer dernekler, sivil toplum kuruluşları ve hapishaneler geliyor. Kitaplar Afrika’daki ve bazı Doğu (Asya) ülkelerindeki üniversitelere, yüksekokullara, eğitim fakültelerine, tıp fakültelerine de gönderiliyor, şu sıralar ayrıca mülteci kamplarına destek vermeye odaklanılıyor. Bu çalışmalarl ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşmak mümkün.
Kitapların çok büyük kısmı, % 60-70’i çocuk kitaplarından oluşuyor. Çocuk kitaplarının yanı sıra şu sıralar yüksek öğrenim ve tıbbi ders kitaplarına oldukça ihtiyaç var. Book Aid kütüphanesi bile olmayan tıp okullarına ve çalışanlarını eğitirken internet ulaşımı kısıtlı olan, çok eski kaynaklarla eğitim veren hastanelere doğrudan kitap göndererek bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Book Aid’in sağlık sektörü için yaptığı çalışmalara buradan ulaşmak mümkün: https://bookaid.org/what-we-do/books-for-better-health/
Önemli Projeler
Çocuk Köşeleri
Çocuk Köşeleri projesi 2009’dan itibaren pek çok ülkede gerçekleştirildi. 9 ülkede Çocuk köşesi hazırlandı. Gençlere yönelik Sivil Toplum Kuruluşları tarafından hazırlanmış olan topluluk kütüphanelerinde de benzer çalışmalar yapılarak, çocukların değişik aktiviteler yapabileceği merkezler oluşturuldu. Şimdiye kadar 127 tane Çocuk Köşesi hazırlandı.
Her Çocuk Köşesi, çocukların okuma sihrini keşfedebilecekleri bir kütüphanede çocuk odaklı, davetkar bir alan yaratıyor. Her kütüphanede, okuma sevgisini ateşlemek için seçilen en az 2.500 yepyeni çocuk kitabı koleksiyonu sunuluyor ve çocukların kendi deneyimlerini yansıtan yerel olarak yayınlanmış kitapları satın almak için fon sağlanıyor.
Book Aid ayrıca yerel kütüphanecilere, personele veya gönüllülerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış ve kütüphane yönetimi, en genç okuyucuları destekleme ve yerel topluluklarında okumayı teşvik etme gibi konuları kapsayan 10 güne kadar derinlemesine bir eğitim kursu da düzenlemiş. Bu kütüphane eğitiminden sonra oluşturulan Çocuk Köşeleri ile yıllardır hiçbir aktivite yapılmaya boş alanlar canlanmış, okuma- yazma- konuşma etkinlikleriyle çevredeki ailelerden ve okullardan ziyaretler başlamış. Bazı bölgelerde küçük bir motivasyonun bile çok etkili sonuçlar doğurabiliyor.
Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://bookaid.org/what-we-do/supporting-young-readers/childrens-corners/
Öğretmen Eğitimi
Book Aid ayrıca öğretmenlere ve kütüphanecilere, okuyucuları ve özellikle çocukları desteklemek vekütüphanelerini topluluklarının merkezindeki kaynaklara dönüştürme becerisi kazandıran proje veprogramlar da yürütüyor. Bunlardan biri de Öğretmen Eğitimi. Kitap nasıl okunmalı, sınıfta kitapokunmasını destekleyen neler yapılabilir, bir kitapla neler yapılabilir? Yalnızca okumak değil, onunlaalakalı ne tür aktiviteler yaratılabilir?” soruları etrasında şekillenen ufuk açıcı, farkındalık yaratıcı bueğitimden sonra öğremenler “Bir kitapla bu kadar şey öğrenebileceğimi bilmiyordum”, dediler. Okullar ve kütüphaneler arasındaki bağı güçlendiren çok başarılı bir program.
Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://bookaid.org/what-we-do/supporting-education/
Book Aid, sosyal medya ve web sitesini etkili bir şekilde kullanıyor. Kitap festivallerinde (Hay Kitap Festivali) ve fuarlarda (Londra Kitap Fuarı) yazarlar ve aktörlerle söyleşiler yaparak bağış topluyor.