
Bisikletli Kahramanlar
Okuma kültürünü geliştirmek için yapılabilecekler bu konuyu sahiplenenlerin heves ve hayal gücü sayesinde neredeyse sınırsız gibi görünüyor. Türkiye’den seçtiğimiz bu iki örnek, kitaba erişimi yaygınlaştırmak, okuma kültürünü geliştirmek ve toplumsal paylaşım adına umut ve ilham verici nitelikte. Bisikletli kahramanlarımız iki tekerleğin üzerinde sadece dağ, tepe, sokak, cadde değil, okuma kültürü adına da önemli bir mesafe katediyorlar.
Kahramanlarımızdan ilki Bisikletli Kütüphaneci Hakan Yücel. Bisikletinin arkasında bulunan heybe çantalarına koyduğu kitapları okullara hediye eden Yücel, hafta içi ve izin günlerinde hayat şartlarının zor olduğu Bitlis’in köylerinde, fırsat eşitsizliği yaşayan çocuklara en azından kitap ve kütüphane yönünden eşitsizliğin kaldırılması ve kitaplarla çocuklara yeni dünyalar aralamak için pedal çeviriyor. Bisikletli Kütüphaneci Yücel, Türkiye’nin dört bir yanından kendisine gönderilen kitaplarla, mesleki becerilerini birleştiriyor; öğrencilerin yaş gruplarına göre sınıflandırdığı kitapları öğrenci sayısını da dikkate alarak okullara ulaştırıyor. Gittiği köylerde, çocukları yeni bir meslekle tanıştırırken kitap okuma sevgisi ve bilinci aşılayan Bisikletli Kütüphaneci, bugüne kadar 64 köye ulaşmak için 2457 kilometre pedallamış ve köy okullarında bulunan çocuklarımıza 10043 kitap hediye etmiş.

Diğer bisikletli kahramanlarımız ise ekolojikkütüphane ismiyle kitaba ve kütüphaneye ihtiyacı olan okullar için bağışlanan kitapları bisikletlerle okullara teslim ederek ekolojik yaşama ve daha fazla çocuğun daha fazla kitaba erişimine katkı sağlayan Emre Karasaç ve arkadaşları. Ekolojik kütüphane 2015’ten bu yana okunmuş, atıl duran kitapları bisikletleriyle kitap sahiplerinden topluyor. Kendi kütüphanelerine dizip bir denetimden geçirdikten sonra yine bisikletlerine yükleyerek, kütüphane ihtiyacı olan okullara karbon ayak izi bırakmadan ekolojik kütüphaneler kuruyor. Ekolojik kütüphane hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kitap desteği vermek için tıklayın.