Londra Çalışma Ziyaretlerimizi Gerçekleştirdik!

OKUYAY Platformu Birleşik Krallık çalışma ziyaretini 1-4 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdi. Proje ortağımız Kingston Üniversitesi tarafından organize edilen ziyaretimiz, Proje Koordinatörümüz Ebru Şenol’un, Sektörel Uzmanımız Sevengül Sönmez’in; proje ortaklarımızı temsilen ise, AÇEV’den Duygu Yaşar’ın ve Kadıköy Belediyesi’nden Özge Çehreli’nin katılımlarıyla gerçekleşti. Book Aid International’da gerçekleştirilen toplantımızda OKUYAY Platformu’nu tanıttık. Judith Henderson ise, tanıtımın hemen ardından, ekibimize Book Aid International adlı sivil toplum kuruluşundan ve bu kuruluşun faaliyetlerinden bahsettiği bir sunum yaptı. Afrika’da kitaba ulaşamayan her yaştan insana kitap götüren STK’nin, gelen kitap yardımları için büyük bir deposu ve çok sayıda gönüllü çalışanı bulunuyor.

Birleşik Krallık’taki ikinci ziyaretimizi ise, CILIP’te, yani Chartered Institute of Library and Information Professionals’ta gerçekleştirdik. Kütüphaneler ve bilgi merkezlerinin üyelerinden olan CILIP, okuma kültürünün yaygınlaştırılmasında kütüphanelerin rolü üzerine yaptıkları çalışmalarla öne çıkıyor. Kurumun CEO’su Nicholas Poole, ekibimize hem yayıncılık hem de okuma kültürü hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Aynı gün gerçekleştirilen toplantılardan bir diğeri ise National Literacy Trust’daydı. İngiltere’de okuma kültürünün yaygınlaşması için çalışan en önemli kurumlardan biri olan National Literacy Trust’in yöneticilerinden Fiona Evans bize gerçekleştirdikleri projelerden, yaptıkları araştırmalardan ve İngiltere’de yapılan çalışmalar sonucu kaydedilen ilerlemelerden bahsetti.

Londra çalışma ziyaretinin ilk günü Libraries Connected’de yapılan toplantıyla sonlandı. Mark Freeman, toplantıda, sorumlu olduğu bölgede kütüphanelerin nasıl işlediğinden, bütçelerinden, kimlerle işbirliği yaptıklarından ve gerçekleştirdikleri etkinliklerden bahsetti. Projenin Londra’yla sınırlı kalmadığını belirten Freeman, etkinliklerini Stockton gibi küçük bölgelere nasıl uyarlayabildiklerinden; bu çalışmaları böylesine küçük bir bölgede nasıl yürütebildiklerinden bahsetmeyi de atlamadı.

OKUYAY ekibi Birleşik Krallık’taki ziyaretlerinin ikinci gününde önce The Literacy Consultancy’yi ziyaret etti. The Literacy Consultancy, okuma kültürüne farklı bir açıdan katkıda bulunuyor. Yazarlara metinleri ile ilgili destek olup, çeşitli eğitim ve kurslar düzenliyor.

Birleşik Krallık’ın belki de en önemli okuma kültürü etkinliklerini gerçekleştiren The Book Trust’ı da ziyaret eden ekibimiz BookStart projesi hakkında bilgilendirildi. Proje, Birleşik Krallık’ta yaşayan her yaştan çocuğa belediyeler aracılığıyla ücretsiz kitap ve kitler hediye etmeyi amaçlıyor. BookStart projesiyle ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

İkinci günümüzün son ziyaretini Mesleğimiz Yayıncılık Projesi ortağı Birleşik Krallık Yayıncılar Birliği’nde gerçekleştirdik. Türkiye Yayıncılar Birliği’yle sağlam ilişkileri olan birlik; Birleşik Krallık’taki bazı kurumların okuma kültürüne ilişkin görüşlerinden, Dünya Kitap Günü etkinliklerinden ve son günlerde gündemlerini meşgul eden birçok konudan söz eden Genel Müdür Emma House’un sunumuyla tanıtıldı.

OKUYAY Platformu ekibi olarak Birleşik Krallık’taki üçüncü günümüzde The Reading Agency’de buluştuk. Kurum bünyesinde yıllarca görev yapan, şimdilerde ise hapishanelerdeki okuma kampanyalarını yürüten ve Marlborough Edebiyat Festivali’ni düzenleyen Genevieve Clarke’la görüştük. Her yaz Summer Reading Challenge kampanyasını ve çocuklara yönelik çeşitli okuma kampanyalarını düzenleyen The Reading Agency’nin ülkenin en önemli kurumlarından olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kendileri, toplumun her kesimini kapsayan kampanyalar da düzenliyor. Bu çalışmaları takip etmek ve detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

OKUYAY Platformu ekibi, ziyaretlerinin son gününde English Pen’le buluştu. Okuma kültürünün her açıdan nasıl geliştirildiğini göstermeyi hedefleyen çalışma ziyaretinde, English Pen yöneticisi Will Forrester, kurum olarak gerçekleştirdikleri çeviri kampanyalarını, etkinlikleri ve diğer kurumlarla yaptıkları işbirliklerini anlattı.

OKUYAY Platformu’nun Londra çalışma gezisi, proje ortağı Kingston Üniversitesi’nin ziyaret edilmesiyle ve School Library Association ve WorldReader’la yapılan görüntülü konuşmalarla sona erdi. Kingston Üniversitesi tarafından geliştirilen ve sürdürülen Big Read projesi, tek bir kitap aracılığıyla okula yeni başlayan öğrenciler arasında bağ kurmayı hedefliyor. Projenin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma ziyaretlerinin verimli bir şekilde geçmesi için organizasyonu yapan ve her türlü desteği veren Prof.Alison Baverstock ve Tanu Shelar’a çok teşekkür ediyoruz.