Korona Günlerinde Dijital Platformlarda Okuma Kültürü için Neler Yapılıyor? – 4
Evde vakit geçirdiğimiz bu dönemde birçok kurum etkinlik ve içeriklerini internet üzerinden yayına açtı. Tiyatrodan, konsere çok çeşitli organizasyona evimizden sanal olarak katılabildiğimiz bu günlerde kitap ve okuma kültürüne dair kaynak ve içeriklere Türkiye ve yurt dışından bazı adresleri sizlerle de paylaşmak istedik. Yurt dışından sunduğumuz örnekler çocuklarınızın yabancı dil eğitimlerine de ara vermeden devam edebilmeleri için ideal kaynaklar sunuyor.
Önceki bültenlere ulaşmak için;
Koronavirüs Günlerinde Dijital Platform Önerileri-1
Koronavirüs Günlerinde Dijital Platform Önerileri-2
Koronavirüs Günlerinde Dijital Platform Önerileri-3
ERİŞİLEBİLİR KİTAPLAR
- Birleşmiş Milletler’in yayımladığı çocuk kitabı From My Window (Benim Penceremden), salgın sırasında çocukların yaşadıklarını kendi perspektiflerinden anlatıyor ve herkesin benzer korku ve zorluklarla karşılaştığını, karşılıklı destek ve nezaketle sıkıntıların üstesinden gelinebileceğini gösteriyor. Kitabı buradan okuyabilirsiniz
YAZAR VE İLLÜSTRATÖRLERİN CANLI YAYINLARI
Çocukların evde kalmakta zorlandıkları, arkadaşlarını ve okullarını özledikleri günlerde çocuk kitapları yazarları ve çizerleri eğlenceli ve öğretici paylaşımlarıyla hem çocukları hem aileleri desteklemeye devam ediyor.
- Yazar Leila Sales, herkesin kendi macerasını seçebildiği bir online oyun oluşturdu. Yazarın Instagram veya Twitter hesabı üzerinden katılım sağlanabiliyor. Katılımcıların her gün bir görevi tamamlamak için 24 saatleri oluyor.
- Yazar ve illüstratör Jarrett J. Krosoczka, nasıl çizim yapılacağına dair her gün online dersler veriyor.
- Yazar Brad Meltzer, Youtube kanalında kendi kitaplarından okumalar yapıyor. Okumalar sırasında kostümler ve aksesuarlar da kullanıyor:
- İllüstratör Gökçe İrten Instagram hesabı üzerinden çocuklara eğlenceli çizim videoları sunuyor. Videoların uzun versiyonlarını da Youtube hesabından seyretmek mümkün.
- OKUYAY Platformu’nun desteklediği pilot projelerden biri olan Sıradışı Meydan Okumalar, dijital ortamdan takip edebileceğiniz çok eğlenceli bir okuma projesi. Detaylı bilgi için tıklayınız.
PODCASTLER
Türkiye’de son dönemde artan ve içerikleriyle dinleyenlere farklı bilgiler ve deneyimler sunan çok sayıda podcast edebiyat ve kitap meraklılarıyla buluşuyor:
Kitap, Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler
FUARLAR- FESTİVALLER
- Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Yılın Yazarı etkinliklerini online olarak sürdürecek. Fakir Baykurt’un edebiyatı üzerine bütün bir yıl sürecek etkinlikleri web sitesinden takip edebilirsiniz.
- Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi geçen sene başladığı Kitap Şenliği’ni bu yıl online olarak sürdürüyor. 12-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek şenlik ve etkinlikler için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
- Birleşik Krallık’ta Henley Edebiyat Festivali bu yıl online olarak gerçekleştirilecek. 26 Eylül – 4 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenecek festivalle ilgili detaylar, festival hesaplarından izlenebilir.
KİTAPÇILAR
- Kitaplarla ilgili etkinlikler düzenleyen kitabevi Bookmarks, okurların sanal olarak kitap tartışmaları yapmalarını sağlıyor. “Raflarını Göster ve Anlat” (Show And Tell Shelves) başlıklı etkinlikler kapsamında okurların raflarındaki en eski kitabı veya onlar için en anlamlı olan kitabı paylaşmaları isteniyor.
Kaynaklar
http://turkyaybir.org.tr/korona-gunlerinde-dunyada-yayincilik-sektoru/#.X01V0tMzY3Q
https://publishingperspectives.com/
https://www.publishersweekly.com/
https://www.thebookseller.com/