
Korona Günlerinde Dijital Platformlarda Okuma Kültürü için Neler Yapılıyor? – 2
Evde vakit geçirdiğimiz bu dönemde birçok kurum etkinlik ve içeriklerini internet üzerinden yayına açtı. Tiyatrodan, konsere çok çeşitli organizasyona evimizden sanal olarak katılabildiğimiz bu günlerde kitap ve okuma kültürüne dair kaynak ve içeriklere dair Türkiye ve yurt dışından bazı adresleri sizlerle de paylaşmak istedik. Yurt dışından sunduğumuz örnekler çocuklarınızın yabancı dil eğitimlerine de ara vermeden devam edebilmeleri için ideal kaynaklar sunuyor.
Ayrıca, yine içinde bulunduğumuz bu günleri evlerinde geçirebilenler için sosyal medya hesaplarımızda #evdeyimokuyorum kampanyası kapsamında sizlerle evinizde uygulayabileceğiniz birçok etkinlik önerisini de paylaşıyoruz ve paylaşmaya devam edeceğiz. Bizi takip ederek bu paylaşımlarımıza da ortak olabilirsiniz.
Sizlerle daha önce paylaştığımız Korona Günlerinde Dijital Platformlarda Okuma Kültürü için Neler Yapılıyor? – 1 için tıklayınız.
Kampanya
- Her şey okumayla başlar” mottosuyla Almanya’da okuma kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması üzerine çok sayıda çeşitli projeye hayat veren, OKUYAY Platformunun iştiraklerinden Stiftung Lesen (Okuma Vakfı) federal ve eyalet bakanlıkları, bilim kurumları, vakıflar, dernekler ve şirketlerle yakın iş birliğiyle ülke çapında programlar, kampanyalar, araştırma ve model projeleri uyguluyor. İçinde bulunduğumuz günlerde de “Evde Okuma Meydan Okuması” başlıklı bir sosyal medya kampanyasıyla evde kalmaya ve okumaya dikkat çekiyor. Kampanyanın detayları için tıklayınız.
- Çocuk kitapları yazarı Padma Venkatraman #AuthorsTakeAction (Yazarlar Eyleme Geçiyor) adlı bir sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyada hem kitaplar tanıtılıyor hem sağlık tedbirleri vurgulanıyor. Yazarlar kampanya kapsamında kendi kitaplarıyla fotoğraf çekiyorlar, bu fotoğraflarda bazıları maskeyle poz veriyor. Ayrıca aldıkları önlemleri, evde izolasyonda olduklarını, sosyal mesafenin önemini vurguluyorlar.
Kütüphane Hizmetleri
- CILIP Chartered Institute for Librarians and Information Professionals (Kütüphaneciler ve Bilgi Uzmanlarının Yeminli Birliği) bu dönemde de okurlarla yakından ilgilenerek çocuklara kitap önermek için Ulusal Raf Hizmetini başlattı. İzlemek için tıklayınız.
- Birleşik Krallık’ta halk kütüphaneleri için bir yardım vakfı olan Libraries Connected, internet sitesinde, uzaktan hizmet sağlayabilen kütüphaneleri ve kütüphane etkinliklerini listeliyor.
Erişime açılan yayınlar
- Almanya’da pek çok eğitim yayıncısı çeşitli yayınlarını ücretsiz olarak veya özel teklifler kapsamında erişime sunuyor. Yayınevlerinin bir listesine ve ilgili faaliyetleri hakkında bilgiye buradan erişilebilir.
- İngiltere’de Collins yayınevi, öğretmenler ve aileler için pek çok yayınını ve online öğrenim platformunu ücretsiz erişime açtı. Collins yayınevi online öğrenim platformu için tıklayınız.
- HarperCollins Çocuk Kitapları, evde çocuklarıyla kalan ailelere yönelik Harper at Home adlı bir program başlattı. Program kapsamında yazarlar ve illüstratörlerle online etkinlikler, eğlenceli içerik paylaşımları, oyunlar, kitap kulüpleri yer alıyor; öğretmenler, kütüphaneciler ve ebeveynlere yönelik bilgilendirici, destekleyici videolar, podcast’ler sunuluyor. Buradan ulaşabilirsiniz.
- ABD’li telif hakları ve lisanslama kuruluşu Copyright Clearance Center’ın internet sitesinde yayınlanan listede, çok çeşitli yayıncı ve diğer içerik/medya üreticisinin erişime sunduğu evden öğrenme kaynakları yer alıyor. Kaynaklar için tıklayınız.
- ABD’de üniversite yayınevlerinin yer aldığı Project MUSE kapsamında erişime açılan kaynakların sürekli güncellenen listesi için tıklayınız.
- Berlin merkezli sanat kitapları yayıncısı Hatje Cantz, kendi 75 yıllık tarihini gösterdiği bir online prodüksiyon sunuyor. Sitenin videolar, görseller ve kitaplarla sürekli zenginleştirilmesi hedefleniyor. Hatje Cantz web sitesi için tıklayınız.
Etkinlikler
- 1-2 Mayıs tarihlerinde tamamen dijital bir çocuk edebiyatı festivali gerçekleşecek: Her Yer Kitap Festivali (The Everywhere Book Festival). 50’den fazla yazar ve illüstratörün katılacağı festival, bağımsız kitabevlerine de katkı sunabilecek şekilde organize ediliyor.
- İngiliz yazar örgütü The Author’s Club’ın gelecek birkaç ay içindeki tüm etkinlikleri iptal edildi. Bunların yerine 7-9 Mayıs tarihleri arasında dijital bir edebiyat festivali düzenliyorlar. Canlı yayınlanacak etkinliğin detayları için tıklayınız.
- Yeni bir online edebiyat festivali başlıyor: The Lockdown Litfest Festival kapsamında 50’den fazla yazarla etkinlikler planlanıyor, tüm sektör paydaşlarından içerik sunmaları isteniyor.
- BookBound (eski adıyla HouseBound) Edebiyat Festivali, YouTube kanalında takip edilebilir.
- BookExpo’yla eş zamanlı yapılan ve hikâye anlatıcılığı ile popüler kültürü birleştiren BookCon, yeni başlattığı Sanal Yazar Turları etkinlik serisine ek olarak 11 Nisan itibarıyla sanal bir okuma maratonu da başlatıyor (Read-a-Thon). Yazarlar, BookCon Facebook hesabında 15’er dakikalık okumalar yapacak ve soruları cevaplayacaklar. Etkinlikler boyunca Kitap Endüstrisi Yardım Vakfı’na (Book Industry Charitable Foundation) bağış yapılması da teşvik edilecek.
- Macmillan’ın alt markası First Second, online bir çizgi roman festivali düzenliyor. 18 Nisan’da gerçekleştirilecek festival kapsamında çizerler işlerini nasıl yaptıklarını gösterecekler. Festival için tıklayınız.
- Europa Editions, online bir kitap kulübü etkinliği düzenliyor. Etkinlik ücretsiz ama 5 USD’lik bir bağış tavsiye ediliyor. Toplanan bağış, bağımsız kitabevlerini destekleme kampanyasına(#SaveIndieBookstores) aktarılacak. Kitap kulübü etkinliği için tıklayınız.
- Youtube’un aylık dijital kitap kulübü ve kendi yapımı olan BookTube kapsamında her ay bir yazarla gerçekleştirilmiş bir video yayınlanıyor.
- İKSV Alt Çocuk Kitaplığı’nda yer alan bazı kitapları dinlek için tıklayınız.
- Yayıncılıkla ve kitaplarla ilgili pek çok online etkinlik, bilet satış platformu Event Brite’ın linkinde görülebilir. Etkinlikler arasında yazarlarla canlı söyleşiler, belli konularda seminerler, kitap kulüpleri vb. yer alıyor. Etkinliklerin bazıları ücretsiz, bazıları ücretli.
Kaynaklar
apostonews.com
turkyaybir.org.tr/korona-gunlerinde-dunyada-yayincilik-sektoru/