9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı Online’da Okuma Kültürümüz Ele Alındı!

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın dokuzuncusu, 25-26 Haziran 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi! İki gün boyunca süren 9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı Online’da, 6 oturumda yurt dışından 12, Türkiye’den 46 olmak üzere toplam 58 konuşmacı yer aldı.

Kurultay’ın 2. günü gerçekleştirilen “Okuma Kültürümüz ve Geleceğe Bakış” oturumunda ülkemizde okuma kültürünün durumu, yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler ve okuma kültürümüzün geleceği konusundaki öngörüler farklı uzmanların gözünden konuşuldu.

Yöneticiliğini OKUYAY Platformu Proje Koordinatörü ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Ebru Şenol’un yaptığı oturumda Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Çakmak, OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Nöbetçi Kütüphane’den Cemil Sobacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Genel Müdürü Burcu Gündüz Masalacı, Socrates Dergi’den Caner Eler, Alman Okuma Vakfı CEO’su ve EURead Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jörg F. Maas, Erdem Yayınları’ndan Melike Günyüz, İzmir Özel Türk Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Reyhan Özmen, Nilüfer Belediyesi Kütüphanesi Müdürü Şafak Baba Pala ve Yazar Yekta Kopan konuşmacı olarak yer aldı.

Okuma kültürünün öneminin bir kez daha gündeme taşındığı oturumun sonuç bildirisinde;

“Okumak, bir kültür haline geldiğinde eşitsizliğin yarattığı gerginlikleri de ortadan kaldıracaktır. İçselleştirilen bir okuma, anlamayla sonuçlanır ve bir kültür yaratır.

  1. Okuma kültürü, bir kalkınma meselesidir. Bu amaçla merkezi yönetim, yerel yönetimler ve STK’ler birlikte çalışmalıdır.
  2. Okurların kitaba erişimini sağlayacak sınıf kitaplıkları, okul kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri ve yerel kütüphaneler, gezici kütüphanelerde çeşitliliğin, kullanım oranının arttırılması, yeni okurlar kazanılması açısından devletin ve yerel yönetimlerin çağdaş ülkelerdeki gibi bu alana anlamlı bütçeler ayırarak toplumu kültürel olarak desteklemeleri sağlanmalıdır.
  3. İçeriğin niteliği, sürdürülebilirlik, örgütlülük, özgün, yenilikçi platformların çoğalması, okuma kültürünün dayatmacı bir yapı yerine, anlama-anlatma trafiğine yoğunlaşarak özellikle yeni kuşaklarca benimsenmesi için çok önemlidir. “

ifadeleri yer aldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube ve Facebook hesaplarından da canlı olarak yayınlanacak Kurultayın “Okuma Kültürümüz ve Geleceğe Bakış” oturumunu izlemek için tıklayınız.